Żaden sernik nie jest tak kremowy. Ten prosty przepis bez sera z wiaderka jest genialny

Dodano:
Sernik z mascarpone Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Zamiast sera z wiaderka, weź dwa inne kremowe sery. To ciasto jest idealnie kremowe i delikatne. Można je upiec na dwa sposoby.

Sernik z mascarpone i ricotty to przepyszna alternatywa dla sernika z sera z wiaderka. Tu bazą są dwa włoskie klasyki, a sam sernik wychodzi wyjątkowo delikatny. Zrobienie ciasta jest naprawdę łatwe.

Jak zrobić sernik z mascarpone i ricotty?

Ciasto można zrobić na dwa sposoby: jako sernik na ciasteczkowym spodzie albo sernik bez spodu. My w przepisie proponujemy sernik na spodzie z kakaowych ciasteczek, ale możesz też wykorzystać ciasteczka maślane lub ciasteczka korzenne. Jeśli masz ochotę na sernik bez spodu, wylej masę serową to tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną bułki tartej albo mąki migdałowej. Sernik można aromatyzować w dowolny sposób – można do niego dodać ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, czy dobry olejek migdałowy.

Rada: jeśli lubisz bardziej zwarte serniki, dodaj do przepisu 1-2 łyżki mąki. Jednak naszym zdaniem ciasto jest lepsze bez mąki, bardziej kremowe i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach.

Jeśli potrzebujesz duże ciasto, pieczone w prostokątnej formie, przygotuj je z podwójnej porcji składników.

Przepis: Sernik z mascarpone i ricotty

Delikatny sernik na kakaowym spodzie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
668 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g kakaowych herbatników
  • 80 g masła
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 3 jajka
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie spoduCiasteczka zmiksuj na piasek i wymieszaj z miękkim masłem. Wyklej masą spód i brzegi tortownicy.
  2. Robienie masy serowejMascarpone i ricottę zmiksuj, dodaj cukier oraz budyń. Miksuj dalej dodając po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
  3. Pieczenie ciastaWylej masę serową na ciasteczkowy spód. Piecz ciasto godzinę w temperaturze 175 stopni.

Sernik warto przed krojeniem dobrze ostudzić. Aby ciasto nie opadło, najlepiej studzić je bez wyciągania z piekarnika, przy uchylonych drzwiczkach.

Jak udekorować sernik z mascarpone i ricotty?

Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Sernik dobrze smakuje polany czekoladą, czy to białą, czy mleczną, czy gorzką. Gotowe ciasto można też obłożyć świeżymi owocami lub zaserwować z dowolnym słodkim, deserowym sosem. Sernik z mascarpone dobrze smakuje olany prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny, wówczas można go udekorować wiórkami otartej cytrynowej skórki czy płatkami migdałów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...